Op 1 november 2011 zond de Belgische publieke omroep Canvas een mooie documentaire uit, de Slijtageslag. Een must voor iedereen die duurzaamheid belangrijk vind.

Deze video gaat over bewust ingebouwde slijtage in de meeste dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Terzake:

Heeft ook u al eens zitten sakkeren omdat uw printercassette leeg was op een moment dat het u slecht uitkwam? Of dat u uw nylonkousen om zeep hielp toen u net naar een gala wou vertrekken? Of dat de batterij van uw iPod het na enkele maanden al liet afweten? Dan bent u ook een slachtoffer van wat we gemakshalve ‘geplande slijtage’ zullen noemen. Vroeger probeerden producenten van goederen kwaliteitsvolle producten af te leveren, liefst met een lange levensduur. Zo had de consument het graag.

Maar voor de industrie was het een vloek, want producten die niet verslijten moeten ook niet vervangen worden en dus valt er geen geld aan te verdienen. Ingenieurs kregen de opdracht producten te ontwikkelen die na een bepaalde tijd kapot zouden gaan zodat de consument ze wel moest vervangen. De oorspronkelijke bedoeling was om op die manier de economie na de tweede wereldoorlog een duw in de rug te geven, maar vandaag is het een platte truc geworden om ons als consument alsmaar meer te laten consumeren. Terwijl dat niet echt nodig is, want deze reportage toont dat een printercassette met wat handigheid gewoon opnieuw gebruikt kan worden.