Manuel Guzmán,

Afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie I, Faculteit Biologie, Complutense Universiteit, 28040 Madrid, Spanje stelt in zijn onderzoek uit 2006 dat cannabinoïden de groei van tumoren in cel-culturen van muizen kunnen remmen. Dat doet de cannabinoïde door de sleutelcellen die de groei van kankercellen stimuleren te veranderen. Kankercellen hebben geen automatische groeistop zoals de meeste cellen in ons lichaam, ze blijven doorgroeien en missen dus de noodrem die de groei stopt. De cannabinoïde levert deze noodrem en stopt de groei van de cel zelf maar ook de bloedvaten naar de tumor worden actief afgebroken waardoor de tumor geen nieuwe voeding krijgt. Hierdoor sterft de tumor uiteindelijk af.

Bekijk hier een Nederlandse vertaling van een overzicht van zijn onderzoek. (pdf)

Waarom worden juist muizen voor proeven gebruikt?

Muizen worden vaker voor proeven gebruikt dan de meeste andere dieren. Dat komt omdat het afweeringssysteem bijna voor 90% hetzelfde is als van mensen. Daarom worden medicijnen of ziektes op muizen getest zodat ze dat kunnen vergelijken met mensen. Ook worden ze veel gebruikt in labarotoriums omdat ze zichzelf heel snel voortplanten en makkelijk te verzorgen zijn.

Het zou dus heel goed kunnen dat cannabinoïden hetzelfde doen met tumoren van mensen: