Agent Orange is de codenaam voor een van de herbiciden en ontbladeringsmiddelen gebruikt door het Amerikaanse leger als onderdeel van haar herbicide oorlogvoering programma, Operation Ranch Hand, tijdens de Vietnam-oorlog 1961/71. Vietnam schat dat er 400.000 mensen werden gedood of verminkt, en 500.000 kinderen werden geboren met aangeboren afwijkingen.

Een 50/50 mengsel van 2,4,5-T en 2,4-D, werd vervaardigd voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, in de eerste plaats door Monsanto Corporation en Dow Chemical. De 2,4,5-T gebruikt voor de productie van Agent Orange bleek later besmet te zijn met 2,3,7,8-tetrachloordibenzodioxine, een uiterst giftige dioxine verbinding. Het kreeg zijn naam Agent Orange door de kleur van de oranje-gestreepte 55 US gallon (208 l) vaten waarin het werd verzonden, en was veruit de meest gebruikte van de zogenaamde “Rainbow Herbiciden”.

Tijdens de Vietnam-oorlog, tussen 1962 en 1971, spoten de militairen van de Verenigde Staten bijna 20.000.000 US gallons (80.000.000 l) chemische herbiciden en ontbladeringsmiddelen gemengd met kerosine over Vietnam, Oost-Laos en delen van Cambodja, als onderdeel van Operatie Ranch Hand . Het programma had tot doel bos-en landelijke gebieden te ontbladeren, het ontnemen van de dekking van de guerrilla’s. Een ander doel was het vernietigen van het vermogen van boeren om zichzelf te onderhouden van het platteland, en dwingen hen om te vluchten naar de VS gedomineerde steden.

Uit gegevens van de United States Air Force blijkt dat ten minste 6.542 sproei-missies hebben plaatsgevonden in de loop van Operatie Ranch Hand. In 1971, was 12 procent van de totale oppervlakte van Zuid-Vietnam bespoten met ontbladeringsmiddelen, met een gemiddelde concentratie van 13 keer de aanbevolen USDA dosering voor huishoudelijk gebruik. In Zuid-Vietnam alleen al naar schatting 10 miljoen hectare landbouwgrond uiteindelijk vernietigd. In sommige gebieden waren de concentraties in bodem en water honderden malen groter dan het niveau “veilig” beschouwd door het Amerikaanse Environmental Protection Agency. In totaal werden meer dan 20% van de Zuid-Vietnamese bossen ten minste een keer bespoten over een periode van negen jaar.

De film is oud en traag, maar zeker de moeite waard.