[iedere week staan de zoeklichten gericht op een documentaire die wat extra aandacht verdient, en daarom een week lang op de voorpagina blijft plakken.]

Deze week staan de zoeklichten gericht op:

Doctors of Death

De in de jaren dertig beruchte Japanse UNIT 731 voerde gruwelijke experimenten uit op de bevolking van het bezette van Mantsjoerije. Hele dorpen en steden zijn bewust besmet met de pest, en patiënten werden vaak levend ontleed.
Krijgsgevangenen werden doodgeschoten of geopereerd zonder verdoving, zodat de leger artsen veld chirurgie konden beoefenen. In de Tweede Wereldoorlog liet Duitsland concentratiekamp artsen zoals Josef Mengele tweelingen en Romani gevangenen zetten voor obscure medische experimenten.
Na de oorlog zijn veel nazi ‘Doctors of Death’ voor de rechter gesleept. Maar in Japan sloot het hoofd van Unit 731 een deal met de Amerikaanse inlichtingendiensten, de Amerikanen wisten immers donders goed dat ze zelf nooit zulke biologische gegevens die zijn verkregen door middel van experimenten op mensen zouden kunnen na maken. Er gaan geruchten dat de Amerikanen Japanse bio-wapens gebruikte tijdens de Koreaanse oorlog, maar Amerika begon te vermoeden dat de Noord-Koreanen hun eigen onorthodoxe methoden hadden: hersenspoeling van Amerikaanse gevangenen met drugs.
Het was het begin van een chemische wapenwedloop die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren 1960 en ’70 met LSD als het geheime mind-control wapen van beide zijden, bedoeld om de vijand te verlammen zonder een schot te lossen. De Amerikaanse drugs experimenten toonden in het leger gesponsorde tv-documentaires, terwijl in Tsjecho-Slowakije – het drugs laboratorium voor het hele Oostblok – de door de staat gecontroleerde filmindustrie werd ingeschreven op surrealistische films die het genot van de drugs ervaring ten toon spreiden.
Naast biologische en chemische wapens, hebben zowel de Amerikanen als de Sovjets routinematig hun eigen soldaten blootgesteld aan nucleaire fall-out tijdens Atoombom tests. Volgens generaal Jan Sejna, de hoogste militaire overloper uit het Oosten, hebben de Sovjets zelfs levende krijgsgevangenen vastgebonden aan houten palen om als menselijke proefkonijnen te dienen in hun kernproeven.
De film toont een ontroerend en schokkend interview met een Japanse arts die onverdoofde gevangenen geopereerd heeft. Een Amerikaanse gevangen piloot zie je een schijnbaar valse bekentenis afleggen in Korea. Een Tsjechische militair apotheker legt uit hoe chemische wapens worden ingezet. De man die de Tsjechische overloper Jan Sejna ondervraagd beschrijft het angstaanjagende netwerk van experimenten achter chemische, biologische en nucleaire wapens. De Koude Oorlog is voorbij, maar wapens blijven ontwikkelen – en het testen – blijft doorgaan.