Brussel – Een algeheel verbod op het gebruik van neonicotinoiden in de land- en tuinbouw zou in Europa 50.000 banen kunnen kosten.

001_boerderij-image-1003328Dat staat in een onderzoek dat is betaald door Bayer CropScience en Syngenta en tot stand gekomen met steun van de Europese organisatie voor gewasbescherming (ECPA), de overkoepelende landbouworganisatie Copa-Cogeca en de Europese zaadindustrie (ESA).

Van neonicotinoiden wordt verondersteld dat ze een negatief effect kunnen hebben op bijenpopulaties. De Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa doet daar onderzoek naar. In verschillende wetenschappelijke publicaties in het afgelopen jaar is geschreven over de mogelijke gevolgen voor bijen.

Volgens het nu gepubliceerde onderzoek zijn de bestrijdingsmiddelen essentieel voor een groot aantal Europese teelten. Duitse koolzaadtelers zijn bijvoorbeeld voor een groot deel afhankelijk van de middelen om hun concurrentiepositie op de Europese markt te behouden. Ook Spaanse zonnebloemtelers gebruiken het middel.

bron