Wie regeert er nu echt de wereld? Is het de overheid of een handvol grote bedrijven? Ford Motor Company alleen al is groter dan de economie van Zuid-Afrika. Enorm rijke mannen, zoals als Bill Gates, hebben een waarde die hoger ligt dan heel Afrika.

Pilger gaat achter de hype van de nieuwe mondiale economie aan en laat zien dat de tegenstellingen tussen arm en rijk nog nooit zo groot geweest – twee derde van de kinderen in de wereld leeft in armoede – en de kloof wordt groter als nooit tevoren.

De film gaat in op de nieuwe heersers van de wereld – de grote multinationals en de regeringen en de instellingen die hen steunen – het IMF en de Wereldbank. Onder IMF-regels verliezen miljoenen mensen over de hele wereld hun baan verliezen en levensonderhoud. De realiteit achter veel van de moderne winkels en de bekende merken is een sweatshop economie, die wordt gedupliceerd van land tot land.

De film reist naar Indonesië en Washington, met uitdagende vragen die zelden aan de orde komen in de mainstream media. Het blootstellen van het schandaal van de globalisering, waaronder onthullende interviews met hoge functionarissen van de Wereldbank en het IMF.