29-1-2013 De Wereld Leert Door: De vraag vanavond bij De Wereld Leert door is: Waarom geloven mensen zo graag in complottheorieën?
Cultureel socioloog Stef Aupers zal ons er alles over vertellen.

‘Laten we meteen even naar de vraagstelling kijken: Waarom geloven mensen zo graag in complottheorieën? Wat een domme vraag! Ikzelf ben een complotdenker en daar schaam ik me zeker niet voor, maar blij ben ik er niet mee. Ik geloof namelijk graag in liefde en wereldvrede. Maar de wereldvrede is verder te zoeken dan ooit tevoren en er is veel meer haat in de wereld dan liefde. Alsof ik blij ben met alle crap die ik op mijn pad tegenkom over corrupte regeringen, geplande massamoorden tijdens criminele oorlogen, de inderdaad van binnenuit georganiseerde aanval op de Twin Towers in New York en de War On Terror die daar uit voortvloeide?! Hoe Amerika en de rest van de wereld na 911 in rap tempo wordt overgenomen door een zwaar fascistisch regime? Mega bedrijven als Monsanto die de wereld genetisch gemodificeerd voedsel laat knagen alsof we laboratorium-ratten zijn? Monsanto, misschien ken je ze wel? Die van Agent Orange in Vietnam. Monsanto, Agent Orange, vliegtuigen die chemicaliën uitsproeien over de bossen en de bevolking. Chemtrails? Wie gelooft daar nou graag in? Domme vraag dus.

De complotdenker wordt in het programma een beetje als een randdebiel neergezet; laag opgeleid en worstelend met allerlei angsten, de binding met religie en ideologie totaal verloren en daarom zijn heil zoekend in de complottheorie. Zo ook in het artikel Het geloof in complotten is religieus van Stef Aupers in de Volkskrant uit 2006 waarin hij spreekt over de paranoïde denkbeelden van de complotdenker die als ziektebeeld te herkennen zouden zijn.

Ook hebben ze het over een “filmpje” dat op internet staat over 911 Loose Change. Wat ze laten zien is een fragment van ongeveer vijf seconden uit een documentaire van anderhalf uur en laten de kijker denken dat de complotdenker spoken ziet doordat wat we zien gebeuren, een reeks explosies, door de complotdenker gezien wordt als een reeks explosies en niet bijvoorbeeld het uit elkaar klappen van een aantal verwarmingsbuizen. Wat ik me dan afvraag is, heeft Stef de hele documentaire, die hier denigrerend afgedaan word als ‘filmpje” eigenlijk wel gezien?

Tegenwoordig weet je echt niet meer wie of wat je moet vertrouwen. Met deze stelling van het SCP is 60 procent van de Nederlanders het eens. Van de Amerikanen gelooft 42 procent dat de overheid informatie achterhoudt over de ware gebeurtenissen rond 911 stelt Aupers in zijn artikel in de Volkskrant, een kwart van de Nederlanders zou niet raar opkijken als blijkt dat de Engelse regering iets te doen zou hebben met de dood van Prinses Diana. 5% van de Nederlandse bevolking gelooft dat er iets mis is met de griep vaccinatie en dat de overheid sinistere dingen uitvreet met onze gezondheid. 5%, dat is als je even snel rekent bijna 900.000 mensen. Niet iets om maar even naast je neer te leggen lijkt mij. 10% van de Nederlanders gelooft inderdaad dat niet Al Qaida maar de Bush-regering achter de aanslagen van 911 zit. Da’s bijna twee miljoen mensen! Het algemeen geloof in complottheorieën blijkt zich als een olievlek te verspreiden de laatste jaren, aldus Aupers.

Zou het dan niet heel misschien zo kunnen zijn dat het allemaal toch geen complottheorieën zijn, beste Stef? Zou het niet gewoon een feit zijn dat steeds meer mensen de waarheid over deze onderwerpen eindelijk eens gaan inzien, en dat de niet-complotdenker dat een beetje eng vindt, beste Stef?’

Misschien moet jij dat ook maar eens inzien zodat je kan stoppen met dat belachelijke onderzoek en je inzetten voor wat echt belangrijk is!

De wereld lult toch wel door!

/Ron