[iedere week staan de zoeklichten gericht op een documentaire die wat extra aandacht verdient, en daarom een week lang op de voorpagina blijft plakken.]

Deze week staan de zoeklichten gericht op:

Blowing the Whistle on Obama’s America

Tijdens zijn campagne van vier jaar geleden deelde de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama zijn visie op klokkenluiders. Hij zei: “Vaak is de beste bron van informatie over fraude en misbruik binnen de regering een werknemer die waarde hecht aan de publieke integriteit en bereid is zich uit te spreken. Dergelijke daden van moed en vaderlandsliefde moeten worden aangemoedigd in plaats van onderdrukt. Toen hij eenmaal president was bleek de werkelijkheid heel anders. Tijdens zijn eerste ambtstermijn zijn zes klokkenluiders in in staat van beschuldiging gesteld onder de Espionage Act for allegedly mishandling classified information. Dat is tweemaal zo veel als bij alle voorgaande presidenten gecombineerd.

“De bedreiging voor klokkenluiders heeft gevolgen op vele gebieden, waaronder defensie, inlichtingen en nationale veiligheid. Ook heeft het invloed op de Amerikaanse media. In het digitale tijdperk, waar je identiteit en je afkomst moeilijk te verbergen zijn en journalisten niet meer in staat zijn de anonimiteit van hun bronnen te waarborgen, waardoor uiteindelijk de bronnen opdrogen en zo het Amerikaanse volk steeds minder te weten komt over wat hun regering allemaal uitspookt.