Slavernij is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon.
Slavernij komt nog op veel plekken in de wereld voor, hoewel het vrijwel overal illegaal is. Naar schatting 100 miljoen mensen leven nog in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld. Wiki

Vrijheid en slavernij in de moderne wereld liggen vaak dichter bij elkaar dan men vaak vermoed. En wat vrijheid werkelijk is heeft voor veel mensen een verschillende betekenis. Voor iemand die in de gevangenis zit geeft vaak het “vrijkomen” een gevoel van totale vrijheid, terwijl iemand die nooit in de gevangenis heeft gezeten heel goed het gevoel kan hebben “gevangen” te zijn.

In onze westerse samenleving hoor je regelmatig statements als “we leven in een vrij land” en “je bent een vrij mens omdat je kunt kiezen hoe je je leven inricht.” In eerste instantie lijken dit soort statements behoorlijk valide maar dat geldt slechts zolang je niet dieper de materie induikt. Dan blijkt vrijheid namelijk een gefabriceerde illusie met als enig doel een verhoging van de productiviteit van een individu.

Een film die je niet mag missen over de moderne slavernij is: Slavery By Consent, Understanding The Human Farm:

En, The Jones Plantage:

kijk hieronder naar meer video’s in de categorie Vrijheid/Slavernij.

——————————————————————————————————————————-
 

 • gillesa

  Geheel zich zelf zijn mag men slechts, zolang men alleen is ;wie dus niet van eenzaamheid houd ,houd ook niet van vrijheid,want slechts wanneer men alleen is ,is men vrij.

  • Ron

   Vrijheid is voor mij toch iets meer dan mezelf kunnen zijn. Tuurlijk gedraag ik me anders in het bijzijn van anderen, maar ook dat is een deel van mijn totaalpakket en dus van mezelf. Ik zie dat als een geheel :)

   Echte vrijheid bestaat helaas niet meer. :(