Mind control (ook bekend als hersenspoeling, dwingende overtuigingskracht, geest misbruik, menticide, gedachte controle, of gedachte hervorming) verwijst naar een proces waarin een groep of individu “systematisch gebruik maakt van onethisch manipulatieve methoden om anderen te overtuigen en ze zo te laten voldoen aan de wensen van de manipulator (s), vaak ten koste van de persoon die wordt gemanipuleerd “. De term wordt toegepast op verschillende vlakken, psychologische of anderszins, die kunnen worden gezien als het ondermijnen van een individu en hun gevoel van controle over hun eigen denken, gedrag, emoties en besluitvorming.

Theorieën over hersenspoeling en mind control werden oorspronkelijk ontwikkeld om te verklaren hoe totalitaire regimes systematisch bleken te slagen in het indoctrineren van krijgsgevangenen door middel van propaganda en marteling technieken.

Tegenwoordig speelt de Mainstream media bewust of onbewust een zeer grote rol in het vormen van de publieke opinie. Maar wie beheren nou eigenlijk deze media? En is de informatie die wij te zien of te horen krijgen eigenlijk wel waarheidsgetrouw?

Een goede film om te laten zien hoe mindcontrol werkt is: Mission Mind Control uit 1979:

Kijk hieronder naar meer video’s in de categorie Mind Control.

——————————————————————————————————————————-