Tip van Martijn De Graaf

Planned Obsolescence, Geplande Veroudering is het opzettelijk verkorten van de levensduur van producten om zo een constante inkomstenbron te verkrijgen.

Een product dat weigert kapot te gaan is een tragedie van het bedrijfsleven – en een tragedie voor de moderne groei der samenleving die is gebaseerd op een steeds snellere cyclus van productie en consumptie.

The Light bulb Conspiracy combineert verkennend onderzoek en zeldzame archiefbeelden om zo het omvangrijke verhaal van geplande veroudering te traceren. Vanaf het begin, in de jaren twintig met een geheim kartel, opgericht uitdrukkelijk om de levensduur van de gloeilamp te beperken, de hedendaagse verhalen over state of the art elektronica (zoals de iPod) en de groeiende aanhang van verzet bij de gewone consument.

Deze film reist naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten om getuigen te vinden van deze stinkende praktijken die zijn uitgegroeid tot de basis van de moderne economie.
The Light bulb Conspiracy.