Pers is een overkoepelende benaming voor bijna alle vormen van journalistieke media gericht op het berichten over recente gebeurtenissen aan het publiek. Hieronder vallen onder andere:Kranten, tijdschriften, journaals (radio en TV) en nieuwswebsites.

De boodschappen van de media hebben een grote veronderstelde betrouwbaarheid. De meerderheid van de bevolking is eerder geneigd berichten als “voor waar” aan te nemen als die zijn verwoord door een vertegenwoordiger van “de media”, zoals een nieuwslezer of een grote krant, dan men dit zou doen bij berichten die op de hoek van de straat of in een winkel zijn gehoord.

Ook wordt verondersteld dat de nieuwsgaring uit eigen land volledig en waarheidsgetrouw is, waar de nieuwsgaring uit vooral het verre buitenland al snel als indoctrinatie en propaganda wordt afgedaan. Opvallend genoeg wordt in deze andere landen precies hetzelfde over het nieuws gedacht: in eigen land betrouwbaar en in het (verre) buitenland onvolledig en met propaganda.

Dit laatste is echter niet helemaal het geval want ook de media in Nederland is zeker niet waarheidsgetrouw! Feit is dat we met z’n allen door de main straem media in het grijze gebied tussen werkelijkheid en fictie worden gehouden. Op internet kom je dingen tegen die je op TV of Radio niet of nauwelijks tegen komt en als dat wel het geval is is het, met een bepaald doel,  totaal uit z’n verband gerukt. Het is dat mooie plaatje dat ze laten zien alsof er niets aan de hand is, terwijl achter de schermen de wereld in brand staat.

Een film die goed laat zien hoe wij door de media misleid worden is: Orwell Rolls In His Grave:

Kijk hieronder voor meer video’s in de categorie Media.

——————————————————————————————————————————-