Begin jaren ’80 van de vorige eeuw leek de dreiging van een kernoorlog van de VS tegen Rusland heel reëel. De overheid verspreidde folders waarin stond wat men moest doen als de bom viel, maar in het licht van Hiroshima en Nagasaki leken deze adviezen volkomen absurd. Een demonstratie in Amsterdam tegen het plaatsen van 48 kruisraketten met kernlading in Nederland, trok in november 1981 ongeveer 400.000 deelnemers. In 1989 stortte de Sovjet Unie in, waarna de angst voor een kernoorlog wegebde. Tegenwoordig staan Israël en de VS echter te trappelen om Iran aan te vallen, omdat Iran kernwapens zou willen maken. Iran hééft geen kernwapens, maar Israël en de VS hebben ze wel!

De nucleaire dreiging maakt deel uit van een absurde politiek. Dat was al zo in 1945, toen er kernbommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. Japan stond reeds op het punt om zich over te geven, maar de Amerikanen wilden hun nieuwe bommen nog graag even uitproberen. Daarmee gaven zij ook een signaal af aan de Sovjet Unie: kijk eens hoe sterk we zijn… Een paar jaar later had ook de Sovjet Unie een kernbom ontwikkeld, waarna de Koude Oorlog kon beginnen. Achteraf blijkt het allemaal even dwaas.

When the wind blows is een stripverhaal uit 1982, geschreven door de Britse tekenaar Raymond Briggs. Het gaat over een gepensioneerd echtpaar, Jim and Hilda Bloggs, tijdens een kernaanval tegen Engeland door de Sovjet Unie. Van dat boek is in 1986 een tekenfilm gemaakt.

De Bloggs wonen nogal afgelegen op het platteland, in de lieflijke heuvels van Sussex. Ze hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en voelen zich als Engelsen de overwinnaars in iedere strijd. Ze hebben een heilig vertrouwen in de overheid. Jim Bloggs heeft de brochure over een kernbom dan ook zorgvuldig gelezen en als er een kernoorlog dreigt, neemt hij zijn maatregelen aan de hand van dat boekje. Dan valt de bom en de Bloggs overleven de eerste klap. Ze beseffen echter volstrekt niet hoe ernstig de situatie is en ze wachten gelaten op het Rode Kruis en andere hulpverleners, maar die komen niet.

De film, die begint met echte camerabeelden, is schitterend getekend. De humor is mild, maar als na een klein half uur de bom valt, wordt die milde humor bitter. Het huis is een grote bende, buiten is alles dood en alle normale voorzieningen, zoals water, elektriciteit en communicatie, zijn buiten gebruik. Terwijl Jim nuchter blijft en droomt van heldendaden, maakt Hilda zich zorgen dat er bezoek komt, nu het huis zo’n rommel is. Samen proberen ze hun leven op een zo normaal mogelijke manier voort te zetten, maar ze krijgen last van stralingsziekte en dat loopt niet goed af.

De film werd geregisseerd door Jimmy Murakami en de stemmen zijn van John Mills en Peggy Ashcroft. De soundtrack bevat muziek van o.a. David Bowie (de titelsong) en Rodger Waters (Pink Floyd) met de Bleeding Heart Band. Blijf dus nog even luisteren als op het einde de aftiteling komt. Helemaal op het einde hoort men een morse signaal met als betekenis: MAD.

When the Wind Blows – Nuclear War (1986) – Film Animation duurt een uur en 21 minuten.

 

1.”When the Wind Blows” (Bowie, Erdal Kizilcay)

Performed by David Bowie
2.”Facts And Figures” (Edgar Sampson)
Performed by Hugh Cornwell
3.”The Brazilian” (Tony Banks, Phil Collins, Mike Rutherford)
Performed by Genesis
4.”What Have They Done?” (Chris Difford, Glenn Tilbrook)
Performed by Squeeze
5.”The Shuffle” (Hardcastle)
Performed by Paul Hardcastle
6.”The Russian Missile”
7.”Towers of Faith”
8.”Hilda’s Dream”
9.”The American Bomber”
10.”The Anderson Shelter”
11.”The British Submarine”
12.”The Attack”
13.”The Fall Out”
14.”Hilda’s Hair”
15.”Folded Flags”

PersonnelThe Bleeding Heart BandRoger Waters — bass guitar, acoustic guitar, vocals on “Towers of Faith” and “Folded Flags”
Jay Stapley — guitar
Snowy White — guitar
John Gordon — bass guitar
Matt Irving — keyboards, organ
Nick Glennie-Smith — piano, organ
John Linwood — Linn programming
Freddie Krc — drums, percussion
Mel Collins — saxophone
Clare Torry — backing vocals on “Towers of Faith”
Paul Carrack — keyboards and vocals on “Folded Flags”

Bron: Boublog.nl | youtube.com